Veel gestelde vragen

Vragen over de behandeling

Zijn chiropractische correcties veilig?

Ja. Chiropractie is een van de veiligste geneeswijzen.

Wat is dat krakend geluid, breekt er een bot?

Nee. Bij sommige technieken hoor je een "plop" geluid. Dit is een normaal fysiologisch effect. Tijdens een correctie treedt er een onderdruk in het gewrichtskapsel op waardoor er een gas uit de gewrichtsvloeistof plotseling ontsnapt wat hoorbaar is als een "plop". Dit is vergelijkbaar met een "crack" in het vingergewricht.

Kan ik na een (hernia) operatie behandeld worden?

Ja. Veel mensen die allerlei rug- of nekoperaties hebben ondergaan ontdekken vaak maanden of jaren later een terugkeer van dezelfde problemen. Er zijn zoveel van deze gevallen bekend dat de aandoening zelfs een speciale naam heeft gekregen: "Failed Back Surgery Syndrome" (mislukte-rugoperatie-syndroom). Deze mensen kunnen gewoonlijk zonder zich onnodig zorgen te maken chiropractische behandelingen ondergaan. Vaak bespaart chiropractische behandeling hen toekomstige operaties.

Is het waar dat je niet teveel behandeld mag worden?

Nee. In theorie kun je 365 dagen per jaar behandeld worden. De beste persoon om te beslissen of er behandeld kan worden is de chiropractor zelf. Hij heeft ervaring en is gespecialiseerd. Uit onwetendheid wordt chiropractie soms afgeraden in omstandigheden waar met die geneeswijze nochtans zeer goede resultaten behaald kunnen worden, zoals bij discushernia's.

Vragen over preventie

Waarom moet ik terug komen als ik me goed voel?

Regelmatige controle en het optimaal functioneren van uw wervelkolom komt uw algehele gezondheid ten goede. Dus niet alleen voor uw rugpijn etc., maar ook uw orgaanfuncties. Pijn is maar het topje van de ijsberg.
 Door regelmatige controle zal u zich soepeler en fitter (meer energie) voelen.

Kan ik door chiropractische behandelingen een operaties voorkomen?

Ja. In sommige gevallen is het inderdaad mogelijk om bepaalde operaties (rug-nek-tunnelsyndroom-frozen shoulder...) te voorkomen, maar niet altijd. De chiropractor zal na uw eerste afspraak, waarbij u een uitvoerig gesprek heeft en een grondig lichamelijk onderzoek krijgt, u kunnen vertellen of hij u kan helpen. Indien nodig zal hij u via de huisarts naar een andere specialist door verwijzen.

Vragen over de praktijk

Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

Er zijn geen wachtlijsten bij Rugcentrum Antwerpen. Als nieuwe patiënt kan u steeds binnen 1 tot 2 dagen een afspraak maken. Indien u reeds patiënt bent kan u meestal dezelfde dag terecht.

Kan ik meer informatie krijgen?

De chiropractor staat u graag te woord bij verdere vragen. In de praktijkruimte zijn ook brochures met meer informatie beschikbaar. Via het contactformulier op de website kunt u ook vragen stellen.

Chiropraxie faq